29 marca 2019

Piękna, zadbana i uporządkowana kuchnia – jak to osiągnąć?

By redakcja

Kuchnię mamy nie tylko po to, by w niej gotować. Tutaj tworzymy atmosferę, która sprawia, że zwykłe posiłki stają się niezwykłe, a czas spędzany z bliskimi nabiera jeszcze większego znaczenia. Potrzebna nam zatem wyjątkowa, klimatyczna, ale i uporządkowana kuchnia. Do zachowania w niej ładu i porządku, a także zyskania na inspirujących ozdobach, przyda się celofan. W jaki sposób wykorzystać jego właściwości?

Zacznijmy od przyjemności, czyli ozdabiania

W kuchni nie może zabraknąć dekoracji, które dopełniają efektu końcowego. Sprawiają, że aranżacja nabiera charakteru. Dodatki możemy wybierać dowolnie, ale niekiedy brakuje na nie miejsca lub zakupione i ustawione w kuchni, jednak nie spełniają naszych oczekiwań. Jednocześnie przypominamy sobie o tylu pięknych filiżankach, które stoją gdzieś w kącie, schowane i czekają na swoją kolej, a tak naprawdę nie mogą się jej doczekać. Wykorzystajmy je!

Jeśli mamy do dyspozycji zestaw spodeczka, filiżanki z łyżeczką, całość jest bardzo dekoracyjna, ale na co dzień mało użytkowa, opakujmy ją w celofan. Arkusze foliowe tego typu znajdziemy pod adresem https://opakowania24.eu/produkty/arkusze-foliowe;42.html. Celofan jest niedrogi, transparentny i błyszczący. Zapakujemy w niego dowolną filiżankę wraz ze spodeczkiem i łyżeczką. Przewiążemy kokardą, a tym samym wyeksponujemy piękno porcelanowej filiżanki, jej detale i ręczne malowanie. Zyskamy na ozdobie, na którą tak naprawdę nie wydamy wielkich pieniędzy, a przy okazji przestaniemy marzyć o tym, by wreszcie móc wykorzystać ciekawie prezentującą się filiżankę.

Ozdoby przygotowane, czas na porządki

Zabierzmy się za porządki, by w kuchni znaleźć miejsce na więcej niż jedną filiżankę opakowaną w celofan. Im będzie ona bardziej przejrzysta, tym zwiększy się jej komfort. Będzie można odzyskać utracone miejsce, a efekt zagracenia wreszcie przeminie, i to na zawsze!

Przygotujmy kartony średnich rozmiarów. Zabierzmy się za przeglądanie zawartości szafek. Z których naczyń, sprzętów kuchennych i akcesoriów do gotowania faktycznie korzystamy. Posegregujmy te użytkowane tylko okazjonalnie i te, których w ogóle do tej pory nie zdążyliśmy zastosować, ale nie chcemy się ich pozbywać. Zapakujmy w przygotowane kartony, a zawartość zabezpieczmy folią bąbelkową, by uchronić przed zarysowaniami i uszkodzeniami. Na koniec wystarczy podpisać, co, w którym pudełku się znajduje, by w razie potrzeby szybko znaleźć wybrane elementy.

Folia bąbelkowa przycięta do rozmiaru może nam również posłużyć jako przekładka do talerzy, naczyń żaroodpornych i patelni. Dzięki temu nie porysują się i nie potłuką przechowywane w kuchennych szafkach. To ważne szczególnie dla naczyń opatrzonych powłokami ceramicznymi czy teflonowymi, narażonymi na zarysowania.

Postarajmy się stworzyć ze swojej kuchni przytulny kącik, pomieszczenie z klimatem. Pozbądźmy się zbędnych rzeczy, by wyeksponować wcześniej przygotowane ozdoby, w postaci filiżanki opakowanej w celofan. Znajdźmy równowagę pomiędzy funkcjonalną, a dekoracyjną kuchnią!