Marmur w kuchni

Marmur symbolizuje ponadczasową prostotę, piękno i elegancję. Cechuje go wysoka jakość i wszechstronne zastosowanie. Sprawdzi się więc jako materiał ścienny, podłogowy bądź do wykonania blatu kuchennego.

O tym w  jaki sposób stworzyć wnętrze z klasą przy użyciu szlachetnego kamienia opowiadają ambasadorzy sprzętu do zabudowy marki Whirlpool – architekci z oshi pracowni projektowej.

Marmur w kuchni: kamień z charakterem

Marmur dostępny jest bogatej palecie faktur i kolorów: od bieli poprzez odcienie szarości, błękitu, żółci, różu, aż po głęboką czerń.  Marmur doskonale komponuje się we wnętrzach industrialnych i minimalistycznych, a także rustykalnych. Jak mówią projektanci oshi, marmur, który przede wszystkim kojarzony jest z pałacami i zabytkowymi kamienicami, przeżywa dzisiaj wielki renesans i śmiało wkracza do nowoczesnych wnętrz. Rzadko jako masywne płyty, a częściej poddany nowoczesnej obróbce, cieńszy, sprawiający wrażenie lekkiego i w połączeniu ze współczesnymi materiałami.

Najpopularniejszy marmur to kamień klasyczny biały z szarą żyłką, jak Carrara czy Statuario, ale zainteresowaniem cieszą się także kamienie w intensywniejszych barwach i rysunkach, nawet zielone.

Marmur w kuchni, fot.: Woods Bagot Australia

Marmur w kuchni: surowiec o wielu zastosowaniach

Marmur niezwykle efektownie prezentuje się w bardzo dużych formach, np. jako cały element ścienny czy wyspa kuchenna. Często wykorzystywany jest także do wykończenia podłóg oraz na frontach szafek. Wykonuje się z niego także akcesoria kuchenne – deski, moździerze, misy czy pojemniki na żywność.

Czytaj więcej  Oświetlenie kuchni - jak je zaplanować?

Marmur w kuchni: kamień wymagający szczególnej pielęgnacji

Marmur to miękki i niezbyt trwały kamień. Nie jest odporny na powstawanie plam, matowienie i zarysowania. Aby zwiększyć jego odporność na kwasy i wilgoć trzeba go regularnie impregnować.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*