Kasze przyciągające mole spożywcze
15 grudnia 2022

Larwy moli w kuchni – jak pozbyć się larw i moli spożywczych?

By redakcja

Mole spożywcze w kuchni rozprzestrzeniają się szybko i powodują realne straty. Całą zainfekowaną przez nie żywność należy wyrzucić. Trudno zapobiec ich pojawieniu się, ale możesz działać szybko, aby się ich pozbyć i uratować część zapasów. Z naszego poradnika dowiesz się, jak rozpoznać obecność larw i moli w kuchni oraz jak je wytępić. Jest to wiedza, którą warto mieć, bo prędzej czy później większość z nas musi zmierzyć się z problemem moli w jedzeniu. 

Czym są mole spożywcze?

Mole spożywcze to motyle nocne, dlatego swoim wyglądem przypominają małe ćmy. W przeciwieństwie jednak do ciem, które są nieszkodliwe i wpadają do mieszkań zbłąkane, mole przylatują celowo, aby zadomowić się w naszych zapasach żywności. 

Wyróżniamy aż 10 tys. gatunków moli spożywczych, jednak w kuchniach „gościmy” najczęściej tylko dwa z nich – mklika mącznego i omacnicę spichrzankę. Żerują one na suchych pokarmach, w których składają jaja, np.:

  • mące, 
  • cukrze, 
  • produktach zbożowych. 

Mole rozprzestrzeniają się szybko. Jedna samica jest w stanie złożyć nawet 170 jaj. Chociaż to owady, wykazują się niemałym sprytem. Bytują w miejscach ciemnych i rzadko sprawdzanych, takich jak tyły szafek czy głębokie partie szuflad. Tam przepoczwarzają się w motyle. 

Skąd biorą się mole w kuchni?

Mole spożywcze to inwazyjne szkodniki. Wlatują przez okna lub sami zupełnie nieświadomie przynosimy je ze sklepu wraz z zainfekowaną żywnością. Zdarza się więc, że przyfruwają od sąsiada, który sam zmaga się z inwazją. Mole nie przemieszczają się przypadkowo, a celowo wyszukują nowych miejsc, w których mogą się rozmnażać i pożywić. Ich zamiłowanie do orzechów sprawia, że nierzadko bytują na produktach spożywczych, które są przechowywane w ich pobliżu. Jedno niedopatrzenie pracownika fabryki wystarczy, aby zainfekowana żywność trafiła do sklepów, a stamtąd prosto do Twojej kuchni

Jak rozpoznać obecność moli i larw mola w kuchni? 

Suche produkty spożywcze przechowywane w szkle zapobiegają zainfekowaniu przez mole

Mole to niewielkie motyle osiągające ok. 1,5 cm rozpiętości skrzydeł. Chociaż zakładają gniazda w miejscach dobrze ukrytych, to ze swoją obecnością raczej się nie kryją i łatwo je dostrzec. Od razu, kiedy tylko zauważysz fruwającego frywolnie owada, przejrzyj zapasy żywności. Zwłaszcza jeśli przechowujesz je w oryginalnych – papierowych lub foliowych – opakowaniach. Larwy mola mają silne szczęki, które umożliwiają przegryzanie folii. 

Niewielkiego motyla w kuchni łatwo dostrzec i rozpoznać, problem stanowią larwy. Jak wyglądają? Larwy omacnicy początkowo są białe, przez co trudno je zauważyć. Z czasem ciemnieją i stają się pomarańczowe. Poczwarka natomiast jest brązowa. Larwy mklika są kremowe z wyraźnie odznaczającą się brązową głową. Poza robakami, których nie da się przeoczyć, innym znakiem świadczącym o obecności moli spożywczych może być cienka pajęczyna w suchych produktach. Kasza może być przy tym dodatkowo mocniej rozdrobniona, bo częściowo zjedzona przez larwy.

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Larwa mola spożywczego nie przedostanie się do produktów przechowywanych w szkle

Po zauważeniu moli spożywczych lub ich larw w sypkich produktach nie ma wyjścia, musisz pozbyć się całej zainfekowanej żywności. Usuwanie pajęczynki nic nie da. Jeśli w jednym miejscu opakowania znajdują się oznaki moli, ich jaja są w całej jego zawartości. Przejrzyj dokładnie wszystkie sypkie produkty upodobane przez mole – ryż, mąki, kasze, orzechy. Bez wahania pozbądź się zainfekowanych oraz tych, które się z nimi stykały. Worki na śmieci z wyrzuconym jedzeniem jak najszybciej wynieś z domu. 

Czytaj więcej  Piękna kuchnia

Następnie dokładnie umyj szafkę lub szufladę wodą z mydłem. Niektórzy polecają, aby szafkę po umyciu osuszyć suszarką do włosów z gorącym nawiewem, ponieważ mole nie lubią wysokiej temperatury. Rozważ dodatkowo gruntowne porządki. Zajrzyj i oczyść przestrzeń za szafkami wiszącymi i stojącymi. Mole lubią za nimi budować gniazda. Jeśli ich nie usuniesz, samo wyrzucenie żywności nie przyniesie efektu.

Sprawdź też poradnik: Mole w kuchni?! Sprawdź jak się pozbyć moli – domowe sposoby na mole spożywcze

Jakie są domowe sposoby na tępienie moli spożywczych?

Wiemy już, co lubią mole spożywcze i jakie są ich zwyczaje. Czas poznać produkty domowe, których te szkodniki nie znoszą. Na pierwszy rzut weźmy ocet – naturalny i uniwersalny środek czyszczący – oraz olejki eteryczne, z których najsilniej działającymi są: 

  • lawendowy,
  • goździkowy,
  • eukaliptusowy.

Warto przygotować z nich miksturę. Do wody z octem w proporcji 1:1 wlej po kilka kropel wymienionych olejków eterycznych. Mieszankę przelej do atomizera i spryskaj wnętrze szafek i szuflad. Pozostaw do wyschnięcia. 

Innym naturalnym produktem, którego mole nie cierpią, a który z pewnością masz w swojej kuchni, jest liść laurowy. Jego aromat skutecznie odstrasza mklika i omacnicę, ratując przed nimi zapasy żywności. Wystarczy, że położysz w szafce kilka liści. 

Jeśli domowe metody Cię nie przekonują, w sklepach i marketach budowlanych z łatwością znajdziesz specjalistyczne środki do zwalczania moli. Przed zakupem upewnij się, że są one przeznaczone do tępienia moli spożywczych, a nie odzieżowych. W przeciwnym razie nie można ich stosować w miejscach, w których zamierzamy przechowywać jedzenie.

Pułapka na mole spożywcze i inne metody ochrony przed tymi szkodnikami 

Oprócz odstraszania tych szkodników domowymi metodami, możesz dodatkowo zabezpieczyć szafki pułapką na mole w formie plastrów nasączonych feromonami z klejem na zewnętrznej stronie. Zwabione owady przykleją się do niego bez możliwości ucieczki.

Poza zastosowaniem wymienionych metod na tępienie moli spożywczych i ich larw warto zmienić sposób przechowywania żywności. Zamiast pozostawiać ją w papierowych i foliowych opakowaniach, przesyp je od razu po zakupie do szklanych pojemników ze szczelnym zamknięciem. Uchronisz w ten sposób przenoszenie się larw z jednego produktu na drugi. 

Mole chociaż same nie są groźne dla zdrowia, mogą przenosić zarodniki pleśni i drobnoustroje. Poza tym larwy mola to coś, czego nie chcemy na swoim talerzu, dlatego należy czym prędzej się ich pozbyć.