plastikowe opakowania
28 listopada 2022

Czy plastikowe opakowania są bezpieczne? Obalamy mity!

By redakcja serwisu

plastikowe opakowania

Wiele osób błędnie zakłada, że plastikowe opakowania mają negatywny wpływ na organizm człowieka oraz na środowisko naturalne. I choć świadomość ekologiczna na temat plastiku wzrasta z każdym rokiem, to wciąż krąży na ten temat wiele mitów. Nie są to jednak obawy uzasadnione, bo w branży spożywczej czy farmaceutycznej tego typu opakowania stosuje się od lat.

Mit 1: Opakowania plastikowe szkodzą żywności

Każdy producent opakowań do żywności (sprawdź ofertę tutaj: https://www.plast-box.com/produkty/branza-spozywcza/) z pewnością choć raz usłyszał zarzuty, dotyczące tego, że jego produkty mają szkodliwy wpływ na przechowywaną żywność. Warto tutaj wyraźnie podkreślić, że tego typu stwierdzenia są całkowicie bezpodstawne. Tworzywa sztuczne różnią się bowiem od siebie właściwościami, a te, z których wykonuje się opakowania plastikowe, są bezpieczne dla żywności. Żadne szkodliwe substancje nie przenikają do jedzenia i nie wpływają na jego smak czy zapach. 

Producent opakowań do żywności musi spełnić szereg rygorystycznych wymagań, zanim wypuści swój produkt na rynek. Na liście materiałów, które dopuszcza się do użytku z produktami spożywczymi, jest np. polipropylen — materiał bezpieczny, tani, wytrzymały i świetnie radzący sobie z ochroną pożywienia. 

Mit 2: Opakowania plastikowe szybko się psują

W tym miejscu raz jeszcze trzeba zaznaczyć, że każdy producent opakowań do żywności musi spełnić mnóstwo warunków, by w ogóle wejść na rynek. Plastikowe opakowania (o ile są prawidłowo wykonane) cechują się trwałością i wytrzymałością, dzięki czemu mogą być wykorzystywane wielokrotnie. Polipropylen jest dodatkowo odporny na oddziaływanie wilgoci, promieni słonecznych i substancji chemicznych. Pozwala to też zachować opakowaniu ładny wygląd przez długi czas.

Czytaj więcej  Porządek w ogrodzie musi być!

Warto dodać, że plastikowe opakowania odznaczają się także szczelnością, co uniemożliwia drobnoustrojom oraz wilgoci dostanie się do środka. W rezultacie przechowywane wewnątrz produkty dłużej zachowują świeżość i wolniej się psują.

Mit 3: Plastik zabija naturę

W sieci krąży wiele opinii, jakoby plastik przyczyniał się do zmian klimatycznych i zanieczyszczenia środowiska, ale jest w tym tylko ziarno prawdy. Rzeczywiście, w lesie czy w morzu aż roi się od wszelkiego rodzaju śmieci, ale winni są temu ludzie, a nie same materiały. Plastik nadaje się do recyklingu, a sam proces jego produkcji nie wymaga zbyt wiele energii. 

Ciekawostką jest tutaj fakt, że wyprodukowanie torby papierowej kosztuje aż 4 razy więcej wody aniżeli wyprodukowanie torby plastikowej. W rezultacie emisja gazów cieplarnianych w przypadku torby papierowej jest aż o 80% większa niż w przypadku opakowań plastikowych. 

Przeciwnicy plastiku zaznaczają też, że jest on materiałem, który nie ulega rozkładowi. Nie jest to prawdą, bo plastik rozkłada się do około 500 lat (niektóre jego typy nawet w ciągu kilku miesięcy), co w porównaniu do szkła jest mgnieniem oka (szkło potrzebuje co najmniej kilku tysięcy lat, by ulec rozkładowi). Plastik jest obecnie jednym z bardziej ekologicznych materiałów, jakie stosuje się w szeroko pojętym przemyśle.